HSP en massagetherapie

13 jun 2022, Muriël Reineman - Holistische massage

HSP en massagetherapie


Je brein als HSP-er lijkt soms continue in een alerte stand te staan. En je denkt vaak eerder aan de ander dan aan jezelf. Ontspannen en voelen wat jij nodig hebt, is daarom vaak lastig. Lees waarom massagetherapie jou daarbij kan helpen.

Hoog sensitiviteit kan een behoorlijke uitdaging zijn, omdat je gevoeliger bent voor positieve en negatieve prikkels. Er komt niet alleen veel informatie via je zintuigen binnen, maar ook signalen van afwijzing of goedkeuring van de omgeving komen sterker binnen.

Amygdala, de interne waakhond voor gevaar


Het gebied in de hersenen dat betrokken is bij het aansturen en verwerken van verschillende emoties/prikkels, is de amygdala. De amygdala waarschuwt voor ‘gevaar’, en zet dan een stressreactie in gang.  HSP'ers voelen mogelijke dreigingen feilloos aan. Soms lijkt het alsof het HSP-brein continu in de waakstand staat.

De alertheid of gerichtheid naar de omgeving, zorgt er ook voor dat HSP’ers vaak eerder aan de ander denken dan aan zichzelf. Dit heeft vaak tot gevolg dat ze geen idee meer hebben waar ze nou zelf voor staan of wat hen nou gelukkig maakt. En ja, ook dat geeft stress.

Hoe kun je de amygdala nou kalmeren, en zorgen dat je contact blijft houden met jezelf?


Waar de amygdala dus het stress-systeem aanzet in het lichaam, activeert massage het relax- & herstel-systeem: het brengt je lichaam tot rust. Het verlaagt het stresshormoon cortisol, stimuleert het zelfherstellend vermogen van het lichaam, verbetert de circulatie, verlaagt spierspanning, en stimuleert het immuunsysteem.

Massagetherapie gaat nog een stap verder: dit kun je zien als een combinatie van holistische massage en mindfulness. Het helpt je bewust contact te maken met je lichaam en de signalen die het geeft. Oftewel: wat voel ik, wat leeft er in mij, wat klopt er voor mij? Met aandacht hierbij aanwezig zijn stimuleert je bewustzijn en de verwerking van emoties. Zodat jij je dichter bij jezelf voelt, je grenzen en je verlangens, en van daaruit keuzes kunt maken die kloppen voor jou.

Benieuwd of het wat voor je is? Wees welkom voor een afspraak: www.massagetherapiemeppel.nl


Pagina van aanbieder

Terug

Powered by webXpress