Lummelend in mijn hangmat

16 aug 2023, Wilma Bast Natuurgeneeskunde
Mijn vakantie in Frankrijk is voorbij gevlogen en ik heb het geweldig gehad en dan gewoon weer aan het werk. Met nieuwe energie en ook echt weer zin in.
 
Ik volgde in Frankrijk een Ayurvedische kruidencursus en dat was heel inspirerend en leerzaam. Het was een afwisseling van wandelen en kruiden verzamelen, een stukje theorie en vervolgens tincturen of zalven maken. Zelf maken doe ik normaal nooit, want als ik een kruidentinctuur voor een klant samenstel dan bestel ik dat bij de Natuurapotheek. Die zijn daarin gespecialiseerd en zij werken met gestandaardiseerde inhoudsstoffen. Nu in de vakantie vond ik het heel leuk om het zelf te doen en het is net een kookcursus! Erg leuk om te ervaren hoe je van een "recept" zelf een kruidentinctuur kunt maken.

Er bleef tussen het programma door genoeg vrije tijd over om de omgeving te verkennen en te luieren. Ik hou ervan om in m'n hangmat te liggen met een boek en soms een uurtje echt helemaal niks. Beetje meditatief genietend van het uitzicht en de vogeltjes die zingen. Overdenkend hoe het leven loopt en wat ik werkelijk belangrijk vind. Ik raad het iedereen aan. Doe eens een paar uur helemaal niks, want in de hectiek van alle dag is daar vaak geen tijd voor. Om daarvoor ruimte maken in de vakantie is fijn en verhelderend. Want wat wil ik wel en nog belangrijker: wat wil ik niet. Voor m'n werk is het ook belangrijk om een beeld te hebben waarom ik de praktijk doe zoals ik dat doe. Het is mij altijd helder geweest dat ik mijn leven zo duurzaam en mensvriendelijk mogelijk wil vormgeven. Om in mijn praktijk zo dicht mogelijk bij mezelf te blijven. Dat leverde me vroeger soms momenten van twijfel op; want wie zit er nou te wachten op een huidtherapeute die naar leefstijl kijkt en werkt met biologische producten. Wat nu helemaal hip en in opkomst is, was voorheen nog best alternatief te noemen! Ik had nooit verwacht dat er heden ten dage zo veel meer belangstelling zou komen voor natuurlijke producten, voor gezonde biologische voeding en dat persoonlijke ontwikkeling een deel van je leven mag zijn.

HOE KWAM IK VAN HUIDTHERAPEUT TOT NATUURGENEESKUNDIG THERAPEUT

 

Het is meer dan 30 jaar geleden dat ik de opleiding deed tot huidtherapeute. Ik was geïnteresseerd in een gezonde huid en wilde met mensen werken. Ik begon een salon in een winkelstraatje, nam personeel aan en begon mijn zoektocht naar hoe ik dat allemaal wilde runnen en vormgeven. Met vallen en opstaan kwam ik tot de conclusie dat ik liever zonder personeel verder wilde (hoe lief ze ook waren hoor!) en in een wat kleinere setting. Dus toen ik naar het noorden verhuisde en de zaak in Amsterdam verkocht had, wilde ik het anders doen. Geen personeel, want ik geef het liefst alle klanten mijn persoonlijke aandacht. En door telkens bij te scholen voegde ik steeds meer waarde toe aan mijn behandelingen. Een probleemhuid met acne of eczeem heeft onderliggende oorzaken als stress, voeding of hormonale verstoringen. Dus volgde ik een opleiding natuurgeneeskunde aan de hogeschool in Arnhem, orthomoleculaire geneeswijzen bij Natura Foundation en volgde retraites met meditatie en mindfulness. In het begin dachten mijn vaste klanten dat ik nu enkel de medische alternatieve richting op zou gaan en daarom geen schoonheidssalon meer wilde hebben; maar niets is minder waar! Ik vind al mijn werk leuk en de afwisseling maakt het juist prettig. Ik heb veel energie en een brede belangstelling, dus op deze manier hou ik mezelf levendig. Op de stoel vertellen vrouwen over hun gezondheids-klachten en hoe zich dat weerspiegelt in hun huid en vitaliteit. Door een keer voor een uitgebreid advies te komen kan ik ze ook daarmee helpen. Soms met een enkel consult en een andere keer met een langer traject.

 

Ik ben blij dat ik tegen de stroom in bleef roeien en bij mezelf kon blijven; ook als anderen dat stom of ongewoon vonden. Tegen klanten zeg ik weleens dat de beste versie van jezelf al lang in je zit. Je moet het enkel durven te leven. Zonder je iets aan te trekken van wat anderen van jou vinden. En meestal waarderen anderen je juist als je authentiek jezelf kunt zijn. Dus dat komt goed! We leren in ons leven af wat we als kind op natuurlijke wijze bezaten en dat kunnen we later weer terug vinden. Nu ik 60 jaar oud ben vind ik dat wel wat makkelijker dan toen ik jong was. Onzekerheden overboord en lekkerder in mijn vel; het leven is een bijzondere leerschool.


Pagina van aanbieder

Terug

Powered by webXpress