Migraine; wat doe je eraan?

17 jun 2022, Sabah Holistische zorg

 
Wat is Migraine?
 
Om te beginnen is het van belang om helderheid te krijgen over wat migraine nou precies is, want velen denken nog steeds dat migraine een heftige vorm van hoofdpijn is. Met dit artikel wil ik bewustwording creëren over wat migraine is en jou kennis laten maken met een vernieuwende kijk op migraine, namelijk de holistische benadering. 
 
Migraine; een veel voorkomende neurologische aandoening
Migraine is een neurologische aandoening waarvan heftige hoofdpijn een symptoom is. Migraine is dus geen vorm van hoofdpijn, maar juist een veel voorkomende neurologische aandoening waarbij de symptomen zoals heftige hoofdpijnaanvallen soms dagen kunnen duren. Daarbij gaan de hoofdpijnaanvallen vaak gepaard met vermoeidheid, erg misselijk zijn en overgeven. Ook (extreme) gevoeligheid voor geluid, licht, geur en problemen met zien zijn veel voorkomende symptomen van migraine. 
 
Specifieker gezegd is migraine een neuro-vasculaire aandoening. Het is een aandoening waarbij een deel van de hersenen, zenuwen en bloedvaten betrokken zijn. Een samenspel van deze drie systemen in ons lichaam zorgen voor de uiting van de heftige symptomen van migraine. Of de oorzaak ook op dat niveau ligt is nog maar de vraag.
 
Oorzaak van migraine
 
Het ontstaan van migraine kent diverse oorzaken. Eerder is aangegeven dat migraine zichtbaar wordt door een samenspel van de hersenen, zenuwen en bloedvaten. Maar dat wil niet zeggen dat de oorzaak ook op dat niveau ligt. In mijn werk zie ik dat de oorzaak van migraine vaak op een ander niveau te vinden is zoals trauma, stress, operatieve ingreep, blessure etc.
Bij het behandelen van migraine is het van belang om de oorzaak te vinden, en de oorzaak kan per individu verschillen. Zo kan bij jou misschien migraine zijn ontstaan door een stressvolle baan en bij een ander door angstaanvallen. Kortom, de symptomen zijn gelijk maar de oorzaak verschilt per individu. Door holistisch te kijken naar migraine kan je de oorzaak vinden en werken aan duurzaam herstel. 
 
Mocht je de term holistisch (nog) niet kennen > holistisch staat voor kijken naar het geheel. Alles hangt met elkaar samen. Als het om onze gezondheid gaat dan mag het duidelijk zijn dat onze lichamelijke processen niet los van elkaar kunnen functioneren. Sterker nog alle thema’s in jouw leven zijn direct en indirect verbonden met jouw gezondheid. Het gaat dus om jouw totaalplaatje!

Duurzaam herstel van migraine door holistische benadering
Zolang er niet gewerkt wordt aan de oorzaak blijf je symptomen bestrijden en kom je niet van migraine af. Door holistisch te leren kijken naar je leven krijg je inzicht in jouw totaalplaatje. Door naar alle thema´s van jouw leven te kijken zoals omgeving, relaties, werk en mentale welbevinden ga je ontdekken waar de verstoringen zitten die uiteindelijk hebben geleid tot migraine. Ook voorkom je dat het herstelproces onnodig te lang duurt. Wat jammer genoeg bij migraine vaak het geval is. Bij een holistische benadering ligt de focus op duurzaam herstel, omdat er aan de oorzaak wordt gewerkt en niet aan symptoombestrijding. 
 
Als holistisch therapeut heb ik in mijn werk veel te maken met migraine. Vooral bij vrouwen komt migraine vaak voor. Ik heb met een vrouw mogen samenwerken die 7 jaar heftige migraine aanvallen had. In eerste instantie leek de oorzaak werk gerelateerd te zijn. Ze haalde geen voldoening uit haar werk en in de weekenden kreeg ze zware migraine aanvallen. Door naar haar totaalplaatje te kijken bleek de oorzaak ergens anders te liggen. Ze vertelde mij dat ze na de bevalling zichzelf heeft geleerd te vergeten. Ze moest er zijn voor haar kind, partner, werk en ouders waardoor ze geen tijd overhield voor haarzelf. Ze was eind van de dag erg moe en regelmatig intens verdrietig. Op den duur raakte deze vrouw zo ver van zichzelf verwijderd wat geleid heeft tot een disbalans in het lichaam met het resultaat 7 jaar heftige migraine aanvallen. Door deze inzicht en werken aan de oorzaak is deze vrouw nu bijna 2 jaar herstel van de heftige migraine aanvallen. En zo zijn er nog vele praktijkvoorbeelden die inzicht geven in hoe belangrijk de holistische benadering is voor migraine, sterker nog voor je algehele gezondheid en welbevinden.
 
Wat jij tegen migraine kan doen
 
Begin met een tweetal basisprincipes van gezondheid. Deze worden vaak over het hoofd gezien als het om migraine gaat, namelijk je ademhaling en waterdrinken. Houd je hersenen vochtig en drink voldoende water. Maak het water zuiver door het te koken en laat het afkoelen tot lichaamstempratuur. Zo komt het sneller bij je hersenen terecht. De wijze van ademhaling en in hoeverre de lucht schoon is, zijn voor je gezondheid cruciaal. Wil je meer weten over het belang van ademhaling bij migraine? Schrijf je dan in voor de gratis minitraining Holistische kijk op je gezondheid en welbevinden.
 
Hoe vermoeiend en machteloos het ook aanvoelt blijf zoeken naar voor jou de juiste manier om verstoringen uit het lichaam te verhelpen en gun jezelf een duurzaam herstel door migraine holistisch te benaderen. Ben je na het lezen van dit artikel geïnspireerd geraakt en wil je meer weten over de holistische kijk op migraine? Neem dan contact met mij op. Ik maak graag tijd voor je vrij.
 
Geniet…..en heb lief, 
Holistisch therapeut


Pagina van aanbieder

Terug

Powered by webXpress