Tips voor je Weerstand
vr 19 nov 2021 , Riflexit voetreflexologie
Wat jammer is dat er niet meer aandacht wordt besteed aan het verhogen van de weerstand. Juist in deze herfst/wintermaanden waar we toch al meer last hebben van verkoudheidsvirussen/griepvirussen, is het belangrijk dat we denken aan preventie. Hoe kun je het beste voor jezelf zorgen?
• Eet gezond. Dat is een ruim begrip en heeft vaak voor iedereen weer een andere betekenis. Wat algemene tips zijn er echter wel voor te geven:
• Eet voldoende groente ( ongeveer 300 gr per dag)
• Neem zo weinig mogelijk suiker ( grote hoeveelheden suiker vind je in vruchtensappen, frisdrank, gezoete zuivel, koek, snoep, gebak...)
• Beperk de inname van makkelijke koolhydraten. Die werken juist hetzelfde als suiker. Denk aan witmeelproducten, witte rijst, aardappelen. Complexe koolhydraten zijn wel goed. Deze vind je o.a. in: fruit, groenten, zaden, (pseudo) granen en peulvruchten) .
• Eet 2-3 stuks fruit per dag. Wissel dit af met verschillende soorten fruit.
• Neem gezonde porties, eet niet zoveel dat je ontzettend vol zit.
• Drink voldoende water
• Eet zoveel mogelijk puur en onbewerkt.
• Beweeg voldoende, het liefst in de buitenlucht. Probeer elke dag een wandeling te maken. Pak zoveel mogelijk de fiets, een ritje naar de supermarkt met fiets in plaats van de auto, is al gratis training. Bewegen zorgt er bovendien voor dat we ons mentaal ook beter voelen. Dit is voor een goede weerstand ook erg belangrijk.
• Zorg voor je mentale welzijn. Probeer iedere dag iets te doen waar je blij van wordt. Dat hoeven heus geen grote dingen te zijn.
• Vind een goede balans tussen actief zijn en rust. Leg af en toe de mobiele telefoon uit je handen.
• Prioriteer voldoende nachtrust!
Het lukt niet altijd om de weerstand even hoog te houden. Invloeden van buitenaf kunnen daarbij een rol spelen. Denk daarbij aan (tijdelijke) stress. Stress zorgt voor een disbalans in ons hormonale systeem, wat zijn weerslag kan hebben op het immuunsysteem.
Virus en Voetreflex?
Wanneer het lichaam signalen gaat afgeven dat het uit balans is, kan voetreflextherapie goed helpen om het zelfhelend vermogen en de weerstand weer op peil te krijgen. Door middel van drukpuntmassage op de voeten en onderbenen worden blokkades, die het goed functioneren van het lichaam in de weg staan, opgeheven.
Voorkomen is dus beter dan genezen! Maar mocht je toch ziek worden, dan is het erg belangrijk dat je extra lief bent voor jezelf. Gun jezelf de tijd om in alle rust te herstellen. Accepteer je situatie en accepteer hulp van andere mensen mocht het nodig zijn.
Bij koorts en extreme vermoeidheid is voetreflextherapie niet aan te raden omdat er bij de therapie veel afvalstoffen vrij komen. Bij koorts en extreme vermoeidheid moet het lichaam al erg hard werken om het teveel aan afvalstoffen kwijt te raken. Daar bovenop een behandeling geven is te veel... Vandaar mijn pleidooi om, juist in deze tijd, extra goed op het versterken van de weerstand te letten.
Bij verkoudheidsklachten en keelpijn zonder koorts is Voetreflextherapie een uitstekende therapie. Wat ik regelmatig toepas is een lymfedrainage behandeling. Het afweersysteem krijgt dan een enorme boost. Helaas mag ik in deze Corona tijd geen mensen met verkoudheidsklachten behandelen. Bij mensen die Corona hebben doorgemaakt is Voetreflextherapie wel aan te raden om te helpen de longen weer zo goed mogelijk te laten functioneren en om het energieniveau te helpen op peil te krijgen. Voetreflextherapie is een prachtig hulpmiddel om het herstelproces te bespoedigen wanneer de koorts weg is en je je beter begint te voelen. Door het opheffen van de blokkades in de energiebanen wordt het zelfhelend vermogen gestimuleerd. Je energieker voelen, zowel mentaal als fysiek is daarvan een prettig gevolg.
Hartelijke groet,
Rianne de Vlieger