Yoga Meppel bestaat 15 jaar

08 jan 2024, Yoga Meppel
Het is inmiddels dik dertig jaar geleden dat Harriët Rigter uit Meppel in aanraking kwam met yoga. Inmiddels runt ze als trotse yogadocent al vijftien jaar haar eigen praktijk in haar woonplaats. "Zoek het niet buiten jezelf, maar bij jezelf.”
 
De eerste kennismaking met Yoga
In een maatschappij die in het teken staat van doorgaan, rennen en vliegen, is ze zelf een baken van rust. Door de jaren heen heeft ze geleerd om in balans met zichzelf te komen. Maar dat is niet altijd zo geweest. Ze raakte in 1992 overspannen en op advies van de huisarts begon ze met yoga. Haar reactie was sceptisch, maar algauw merkte ze dat yoga haar heel veel ging brengen. "Dat had ik al bij de eerste les. Het was écht een eyeopener. Ik kwam vlot uit het cirkeltje waar ik constant maar in zat. Ik gaf alles en iedereen de schuld van dingen, maar zocht het niet bij mezelf. Met yoga ging ik naar mezelf kijken. Natuurlijk is niet alles na een les over, maar langzamerhand wierpen de lessen vruchten af.”
 
Na enkele jaren besluit ze om een vierjarige opleiding tot yogadocent te volgen. "Het was een hele uitgebreide opleiding met veel mooie lessen. Ik kreeg les in anatomie, fysiologie, psychologie, filosofie en meditatie. Ook het didactische kwam aan bod: hoe bouw je lessen op en hoe maak je een goed jaarprogramma?” Door die ervaringen kijkt Rigter sceptisch naar sommige yogapraktijken van tegenwoordig, met docenten die soms met een basis van 200 uur al les geven. "Het is een vrij beroep. In het verleden kon je lid worden van de beroepsvereniging als je een diploma had, nu zijn die regels veel soepeler. De lat ligt veel lager. Dat vind ik triest.”
 
Grondige opleiding en ervaring maakt het verschil
Een yogadocent moet veel ervaring hebben! Een grondige opleiding is daarbij het begin. "Weet je wat het is? Yoga is een enorme hype geweest. Ben je jong en gezond, dan kan het allemaal niet zoveel kwaad. Maar iedereen heeft wel iets. Dan is het zó belangrijk dat je een goede docent hebt. Zitten er emoties vast? Is er iets lichamelijks aan de hand? Met bepaalde oefeningen moet je soms echt voorzichtig zijn. Er kunnen wel degelijk dingen mis gaan met yoga, en dat besef is er niet altijd.”

Druk maakt ze zich er niet meer om. Kwestie van loslaten. Maar: "Als je net begint met yoga kan het lastig zijn om onderscheid te maken tussen goede yogapraktijken.” Rigter vindt dat ze met haar ervaring het verschil kan maken. "Ik heb mensen die al vijftien jaar lessen bij mij volgen. Dat doen ze echt niet alleen om omdat ze mij zo leuk en aardig vinden, maar omdat ze er heel veel baat bij hebben. Mensen moeten zelf een keuze maken, maar kwaliteit komt bovendrijven.”
 
Plek voor nieuwe deelnemers
Momenteel geeft Harriët les in de oude Gasfabriek in Meppel. Op woensdagavond en donderdagavond geeft ze in totaal vier groepen les. Er is nog plek voor enkele nieuwe deelnemers, geeft ze aan. "Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend contact opnemen.”
 
Zelf hoopt Harriët tot in lengte van jaren nog les te geven. "Ik ga hier nog wel wat jaren mee door, want dit is een fantastisch beroep. Yoga en meditatie hebben mij veel gebracht, ik ben anders met dingen omgegaan en ben naar heel veel op een andere manier gaan kijken. Wat heb ik zelf in de hand, wat is goed voor me, wat niet? Het is echt naar je lichaam leren luisteren. Soms overkomt iets je, daar moet je mee dealen. Maar soms heb je wel keuzes. Dat is de vrucht voor mij. Ik ben in balans gekomen.”
 


Pagina van aanbieder

Terug

Powered by webXpress